Slovenská komora architektov
Späť na všetky informácie
Paper Partition System - Intimita z nás robí ľudí

Paper Partition System - Intimita z nás robí ľudí

Mnohé obete katastrof a ozbrojených konfliktov sú nútené žiť v provizórnych evakuačných centrách, v ktorých trpia najmä stratou súkromia. Na zlepšenie tejto situácie vyvinul japonský architekt Shigeru Ban, laureát Pritzkerovej ceny a ambasádor Nového európskeho Bauhausu, konštrukčný systém z papierových trubíc a textilných závesov - Paper Partition System (papierový priečkový systém), ktorým je možné rozčleniť veľké priestory na malé kóje a dopriať tak ubytovaným aspoň čiastočný pocit súkromia.

 

Pomoc Ukrajine

Tím z organizácie MANIFEST 2020, s ktorou Slovenská komora architektov spolupracuje, sa snaží pomôcť ľuďom utekajúcim pred vojnou na Ukrajine, zlepšením podmienok vo veľkokapacitných ubytovacích centrách.

Profesor Shigeru Ban, na tento účel poskytol dokumentáciu k Paper Partition System, ktorý vyvinul spolu s Voluntary Architect Network. Tento systém použitý v evakuačných centrách po havárii vo Fukušime či zemetrasení v Taliansku sa vyznačuje jednoduchosťou, nízkymi nákladmi na výrobu a je nenáročný na montáž a demontáž. Základné informácie o systéme PPS prikladáme na stiahnutie

Dodávku materiálu zabezpečuje tím M2020. Inštalácia bude organizovaná s pomocou študentov architektúry z Bratislavy a Košíc a ďalších dobrovoľníkov. V prípade záujmu o použitie systému PPS kontaktujte zástupcov M2020: 

Kontakt Bratislava: 
Ľubica Šimkovicová / simkovicova@manifest2020.sk / +421 905 797 509

Kontakt Košice:
Michal Hladký / michal.hladky@cike.sk / +421 904 565 009

 

 

Manifest 2020 - www.manifest2020.sk - oficiálny partner Nového európskeho Bauhausu, spojil expertov z oblasti stavebníctva, architektúry a územného plánovania, ktorí už roky vo svojich pozíciách presadzujú udržateľnosť̌ vo výstavbe, prechod k alternatívnym formám energie, znižovanie energetických nárokov, znižovanie uhlíkovej stopy, ako aj certifikáciu budov na Slovensku.

 

Mohlo by vás zaujímať