Slovenská komora architektov
Späť na všetky informácie

Voľby 2023 / Kandidátky a kandidáti na členstvo v Disciplinárnej komisii 2023 - 2025

Voľby orgánov SKA 2023 ⟶

Architekti: 

1. KRAJČÍR Alan, Ing. arch., 49 r.

Členom disciplinárnej komisie SKA som sa stal prvýkrát v roku 2019 a nemal som potuchy čím sa budeme zaoberať. Počas dvoch volebných období som sa zúčastnil viacerých predbežných aj disciplinárnych senátov. Získal som skúsenosti ako posudzovať jednotlivé podania a ako vykladať príslušnú legislatívu, čo presne spadá alebo nespadá pod dodržiavanie Štatútu SKA. A zistil som, že ma to baví a vzdeláva zároveň. V prípade môjho znovuzvolenia by som rád pokračoval v začatej práci aj ďalšie volebné obdobie.

2. KROPILÁKOVÁ Marta, Ing. arch., 74 r.

Problémy v profesii architekta sa dajú riešiť. Zmysel disciplinárneho senátu vidím v možnosti dohodnúť spory medzi architektami účinným spôsobom a vo „vlastnej kuchyni“. Nedajme zarábať právnikom na architektoch!

3. MACEJKOVÁ Andrea, Ing. arch. 58 r.

Ako člen disciplinárnej komisie by som rada pôsobila viac preventívne. Možnosť vidím vo vylepšení informovanosti architektov a v poskytnutí odborného poradenstva SKA k problematickým otázkam. Na stránkach SKA plánujem aktívnejšie a hlbšie rozvinúť informačný servis pre architektov, kde budú stručne zhrnuté práva a povinnosti členov SKA. Formou webových prezentácií vplývať na uvedomenie si práv a povinností nášho stavu.

4. MRÁZEK Pavol, Ing. arch., 72 r.

Mojím pôsobením v disciplinárnej komisii SKA chcem prispieť k posilneniu právneho sebavedomia architektov ako vo vzťahoch medzi sebou, tak aj pri uplatňovaní autorského zákona a dodržiavaní autorskej etiky. Zároveň chcem, na základe mojich skúseností, prispieť k zlepšeniu pozície profesionálnych architektov na voľnom trhu, a prispieť tým k zvýšeniu spoločenskej autority členov Slovenskej komory architektov vo vedomí spoločnosti.

5. PASEČNÝ Peter, Ing., 41 r.

Pôsobením v disciplinárnej komisii by som chcel naďalej aktívne prispievať k činnosti SKA. Mojím cieľom je zlepšovanie vzťahov medzi architektmi, krajinnými architektmi a klientmi. Jasné a korektné vzťahy sú predpokladom úspešnej spolupráce.

6. PAVELEK Martin, Ing. arch., 52 r.

Využiť dlhoročné osobné skúsenosti z práce v súkromnom sektore a verejnej správe pri riešení problémov, konfliktov a sporov architektov pri výkone povolania.

7. SAUDREAU Ľudmila, Ing. arch., 50 r.

Pôsobením a prácou v disciplinárnej komisii SKA by som chcela prispieť k budovaniu vzájomného rešpektu a korektných vzťahov medzi architektmi. Je to pre mňa možnosť ako prispieť k tomu, aby bol výkon profesie architekta na Slovensku profesionálnejší. Pri sporoch medzi architektmi sa budem snažiť zaujať objektívny a nezávislý pohľad na vec, aby došlo k spravodlivejšiemu riešeniu problému. Pri sťažnostiach na prácu architekta zo strany investorov alebo spolupracujúcich subjektov budem hľadať objektívnu pravdu, aby sa mohlo previnenie architekta buď potvrdiť, alebo preukázať jeho nevinu. Svojimi skúsenosťami by som chcela aktívnejšou formou podporovať mladých a začínajúcich architektov.

8. SOMORA Branislav, doc. Ing. arch., PhD., 76 r.

Od roku 1994 sa kontinuálne podieľam na rozvoji našej organizácii architektov profesionálov. V prípade zvolenia za člena DK SKA by som sa rád naďalej podieľal na bežnej agende komisie. Ďalej by som chcel zväčšiť nízke právne vedomie našich členov, ktoré je príčinou väčšiny vzniknutých disciplinárnych previnení. Po predchádzajúcej diskusii s existujúcimi členmi DK sme dospeli k názoru, že riešenie problému je možné formou pomocou poznania už riešených príkladov káuz pri zachovaní anonymity účastníkov. Túto povinnosť o informácii spravodajcu z každej kauzy, tento nový spôsob treba právne sformulovať a odsúhlasiť na VZ a doplniť do dikcie Disciplinárneho poriadku. Mám za to, že po určitom období môže vzniknúť súbor dobrých a správnych riešení sporov, o ktoré sa môžu oprieť nielen členovia, ale aj členovia komisie, senátov, ale aj investori a klienti.

9. SUCHÁNEK Pavel, Ing. arch., 66 r.

Dôsledne dbať na dodržiavanie etického kódexu a budovať dobré a korektné vzťahy medzi členmi komory navzájom. Dbať na zvyšovanie kvality práce vo vzťahu ku klientom a zvyšovať tak prestíž SKA. Prispieť k samozrejmému dodržiavaniu etického poriadku, zvyšovať vzájomnú dôveru členov SKA.  


10. TÓTH Attila, doc. Ing., PhD., 35 r.

Budem dohliadať nad dodržiavaním disciplinárneho poriadku Slovenskej komory architektov, zákonných predpisov a etických princípov výkonu povolania a vzájomného rešpektovania autorských práv architektov a krajinných architektov.

11. TRAJTEROVÁ Lucia, Ing. arch., 47 r.

Vo svojej činnosti presadzovať najmä: rešpektovanie územných plánov regiónov, miest a zón, rešpektovanie spodrobňujúcich územnoplánovacích dokumentácií a urbánneho kontextu, ochranu verejného záujmu na úrovni miest a zón, ochranu kultúrnohistorického dedičstva, ochranu prírodných a krajinných hodnôt, hájenie záujmov a práv SKA a jej členov, ochranu odbornosti, etickosti a rešpektovanie zákonov upravujúcich postavenie a výkon povolania architektov.

12. VOŠTENÁK Dušan, Akad. arch., 66 r.

Ďakujem za návrh na člena komisie, ponúkam objektívne posudzovanie v zmysle odbornosti, morálky a slušnosti sústrediť sa na disciplinárne problémy kolegov. Budem presadzovať skôr dohodu zúčastnených strán, najmä keď pôjde o osobné invektívy. Na tému autorských práv navrhujem uprednostniť ošetrenie výstavnou alebo publikačnou prioritou pred zložitými súdnymi naťahovačkami. Samostatnou témou sú súťaže, kde podnety alebo obvinenia treba posudzovať na základe overených informácií a kolektívne. Verím, že mi pri tejto práci pomôžu skúsenejší členovia komisie a spoločne naplníme poslanie architektúry.

13. ZELENICKÝ Tibor, Ing. arch., 67 r.

Členom disciplinárnej komisie som bol niekoľko volebných období. Doterajšiu prax chcem využiť v prospech SKA hlavne z dôvodu potreby racionálneho riešenia vzťahov medzi investorom a architektom, ktoré sa v poslednom období stávajú čoraz častejšou témou činnosti disciplinárnej komisie SKA.

                  

Právnici: 
1. BABIŠ Juraj, JUDr. 
2. HAŠČÁKOVÁ Katarína, JUDr.
3. SOUKENÍK David, JUDr. 
4. STANĚK Anton, JUDr.

 

Prehľad kandidátiek a kandidátov do DK SKA 2023-2025.pdf ⟶

Kandidátky a kandidátky do predstavenstva 2023 - 2025 ⟶

Mohlo by vás zaujímať